Měsíční zpravodaj o zdraví

  • Exkluzivní články
  • Odborné rady
  • Doporučení
  • Tipy k nákupu
Chci odebírat
E-mail: Rok narození: Kraj: Odeslat

Zdravé potraviny

Sušenky s posvěcením výživového poradce

Chuť na sladké dostane občas asi každý z nás. Sice by bylo ideální péct si pochoutky doma, ale kdo má na to mít pořád čas? Bez výčitek můžete kupovat sušenky REJ – na jejich receptuře se podílel Petr Havlíček.

Mandle…přirozený zdroj vlákniny

Mandle jsou bohaté na hořčík, draslík, železo a zinek a jsou významným zdrojem vlákniny. Vápníku obsahují dvakrát více než mléko. Babské rady uvádějí, že mandle pomáhají při kožních a nervových problémech a zlepšují kvalitu vlasů i nehtů.

Syrovou brokolici? Tak pomáhá nejvíc!

Konzumací jídel z brokolice dodáte tělu zdraví prospěšnou vlákninu a plno vitaminů a minerálních látek, například draslík, vápník, fosfor a síru. Pokud však chcete z brokolice získat maximum, konzumujte ji syrovou.

Lískové oříšky, malý zázrak pro naše zdraví

Lískové ořechy jsou velmi chutné, určitě také chodíte v letním období a zjišťujete, zda jsou již zralé.

Vlašské ořechy podpoří funkci mozku

Obsahují vysoké množství vitaminů skupiny B, čímž přispívají k dobrému fungování mozku a produkci červených krvinek.

Nugátová pochoutka funguje proti splínu a dokonce i na správné zažívání

Konečně lidé přicházejí na to, že zdravá strava nerovná se jídla sice nadupaná vitamíny, vlákninou a dalšími prospěšnými látkami, ale jinak zcela bez chuti či chuti velmi podivné. Trendem je nabízet oblíbené potraviny tak, aby chutnaly skvěle a zároveň neškodily.

Olivový olej vyráběný s respektem k přírodě

Naštěstí už i u nás existují dovozci a prodejci, kteří cílí na ty, co nevybírají potraviny jen podle ceny, ale hlavně podle kvalitních surovin. Při použití poctivého základu totiž neohrožujete své zdraví a navíc každé jídlo hned dostane mnohem lepší chuť.

Jak si osladit a zároveň nekrátit život

Sladké milujeme téměř všichni. Není se ani čemu divit, sladká chuť je ta první, kterou v životě ochutnáme. Vždyť laktóza, základní složka mateřského mléka, se také nazývá mléčný cukr.

Olivový olej ze slunné Malagy

Zakoupit potraviny z celého světa lze zcela bez problémů. Když už ale kupujeme zahraniční potraviny, měly by to být takové, které nejdou vypěstovat či vyrobit v našich podmínkách anebo jsou typické pro určitou oblast. Jako jsou třeba španělské olivové oleje.

Tyčinky nemusí být plné cukru a „éček“

Dostat do sebe dostatečné množství vitamínů bývá někdy problém. V létě to ještě jde, ale jakmile se zúží nabídka sezónního ovoce, bývá to horší. Řešením je ovoce sušené, například v podobě praktických ovocných tyčinek.

Mlsat se dá i zdravě

Asi není člověka, kterého by občas nepřepadla chuť na něco sladkého. Nadměrný příjem cukru však škodí nejen naší postavě a zubům, ale celému organismu. Vybírejte proto sladkosti, které pro vás budou mít i jiný přínos než potěšení ze sladké drogy.

Manukový med z Nového Zélandu

Med se po staletí používá jako skvělé přírodní léčivo a kosmetický pomocník. Působí totiž antibakteriálně a antisepticky, má preventivní účinky a výrazně pomáhá vaší imunitě. Kvalita medu a jeho účinnost záleží především na tom, z květů jakých rostlin pochází, a na způsobu zpracování.

Pražský obchůdek s kouzlem Itálie

Projít se po nějakém čase městem, kam zavítáte jen občas, připomíná procházku místem, kam jste se po letech vydali na dovolenou.

Bezlepkové těstoviny Adriana jsou zdravé a chutnají skvěle

Lepek už dávno není strašákem pouze pro celiaky a alergiky. Čím dál více lidí totiž zjišťuje, že jim bezlepková strava velmi svědčí. Těstoviny Adriana přichází s novinkou, která vás velmi potěší.

Chřest jako prevence vzniku nádorů

Chřest je oblíbený nejen pro svou úžasnou, specifickou chuť a široké využití v kuchyni, ale také díky svým účinkům na naše zdraví. Věděli jste například, že je přírodním afrodiziakem a může být prevencí proti vzniku nádorů?

Vliv batát na naše zdraví

Batáty jsou kořenové hlízy povijnice batátové, nebo také povijnice jedlé, což je tropická rostlina z čeledi svlačcovitých. Tyto, jinak řečené, sladké brambory se začínají objevovat v českých kuchyních mnohem častěji než dříve. Proč? Mají totiž méně kalorií a více vitamínů.

Jedna z nejzdravějších potravin světa - AVOKÁDO

Ne nadarmo patří avokádo mezi nejzdravější potraviny světa a řadí se mezi takzvané superpotraviny. V avokádu je totiž obsaženo tolik prospěšných látek, že hravě nahradí multivitamíny a doplňky stravy přírodní cestou.

Není žvýkačka jako žvýkačka

Příznivý vliv žvýkaček na stav ústní dutiny je především díky reklamám všeobecně znám. Ne každý si však uvědomí, že i u žvýkaček, ačkoliv je nepolykáme, je stejně jako u jiných potravin potřeba sledovat jejich složení. A ještě méně je známo, že existují přírodní žvýkačky, které prospívají nejen ústní dutině, ale i našemu zažívání.

Už jste ochutnali ovoce štěstí?

Kustovnice čínská neboli Goji se pěstuje v Číně, Japonsku a Koreji. Již po staletí je používána v čínské medicíně. Jemně nasládlé plody Goji obsahují 18 druhů aminokyselin (fenylalanin, taurin a další), 21 stopových prvků jako je třeba zinek, železo nebo selen a vitamíny B1, B2, B6 a E. Její účinky mají vliv na dlouhověkost, vitalitu a údajně i sexuální potenci. V Himalájích, kde se Goji konzumuje od nepaměti, se jí přezdívá ovoce štěstí.

Snídejte zdravě a chutně

Často se říká, že snídaně je základem stravy. Den bez snídaně je tedy pro naše tělo něco jako dům bez základů. Pokud vynecháme to nejdůležitější, těžko můžeme očekávat nějaké výsledky. Většina těchto notorických (ne)jedlíků se vymlouvá na to, že na snídani nemá čas. Ve finále to ale dopadne tak, že později snědí, na co přijdou.