Měsíční zpravodaj o zdraví

  • Exkluzivní články
  • Odborné rady
  • Doporučení
  • Tipy k nákupu
Chci odebírat
E-mail: Rok narození: Kraj: Odeslat

Zdravé potraviny

Proč je důležitá vláknina

Je všeobecně známé, že vláknina příznivě ovlivňuje naše zdraví. Jak konkrétně nám prospívá? Kterým nemocem a zdravotním neduhům pomáhá předcházet? A v jakých formách ji můžeme svému tělu dodat?

Proč a jak sušit ovoce, zeleninu a houby

Nastává doba, kdy bychom mohli vyrazit do lesa s nůší a kosou. Na zahradě se nám větve ovocných stromů pod tíhou dozrávající úrody klaní až k zemi. Zelináři se předhánějí v nabídce sezónního ovoce.

Snídaně je nejdůležitější jídlo dne!

Nepodceňujete proto její význam a připravte si každé ráno něco zdravého, dobrého a povzbuzujícího zároveň! Máme pro Vás skvělý tip, jak být každý den v pohodě a fit! Banánovo-čokoládový koktejl. Zde je recept.

Nejznámější přírodní antibiotika

Antibiotika představují účinné řešení v boji se závažnými chorobami. Jejich časté a dlouhodobé užívání má však na organismus negativní dopady. Při léčbě nachlazení nebo mírnější chřipky často postačí přírodní antibiotika.

Když dieta, tak krabičková! Prozradíme Vám proč.

Chcete zdravě hubnout, anebo se „jen“ zdravě stravovat? Vyzkoušejte krabičkovou dietu! Pět porcí lahodných pokrmů s vyváženým poměrem nutričních hodnot, které Vám přivezou až domů nebo do práce na každý den. Proč složitě vymýšlet dietní jídla, která Vám budou chutnat, počítat kalorie a ztrácet čas nakupováním a vařením, když to udělají za Vás?

Arganový olej má dvakrát více vitamínu E než olivový olej

Můžete mít to nejkvalitnější maso, tu nejčerstvější zeleninu a bylinky, když ale nepoužijete kvalitní pokrmový tuk, Vaše pokrmy nikdy nebudou mít tu správnou chuť. To milovníci dobrého jídla velice dobře vědí, a proto nepodceňují výběr oleje. Největší oblibě se v gastronomii těší olivový olej, a to pro vysoký obsah vitamínu E.

Mango působí proti infekcím

Mango je oblíbené exotické ovoce, které je bohatým zdrojem vitamínů, a pomáhá náš organismus chránit před nákazou infekčními nemocemi.

Festival Evolution představí novinky a inspirace pro zdravý životní styl, láká i na bohatý program

Bioprodukty, přírodní kosmetika, diskuze o přínosech i rizicích různých výživových směrů, balkonové zahradničení nebo třeba celostní medicína – to je pouhý zlomek z bohaté nabídky témat, která v termínu od 11. do 13. dubna nabídne návštěvníkům jubilejní 10. ročník Festivalu Evolution. Pod jednou střechou se na Výstavišti v pražských Holešovicích sejde hned pětice veletrhů: Biostyl, Zdraví, Ecoworld, Alternativa a Inspirace.

Znáte poklad přírody jménem Arónie?

Časné jaro patří mezi typická období, kdy je náš imunitní systém oslaben, organismus je vystaven zvýšené zátěži, a snáze tak podlehne nakažlivým virovým chorobám. Ti prozíravější z nás si proto bedlivě hlídají, aby jim v jídelníčku nechyběly látky posilující imunitu, a často sáhnou i po doplňcích stravy.

Guarana pomáhá nejen proti únavě

Staří Indiáni dokázali úspěšně vyléčit takřka všechny druhy nemocí. Lékárnou jim přitom byla sama příroda, která jim poskytovala mnoho cenných rostlin s léčivými účinky. Mezi tyto rostliny patřila paulinie opojná, ze které se získává guarana, a která má v medicíně dodnes své místo.

Ječmen prospívá zdraví! Zejména mladý.

Ječmen patří mezi nejstarší obiloviny. Jeho blahodárný vliv na lidské zdraví znali již ve starém Římě. Jeho pravidelná konzumace posiluje imunitní systém, harmonizuje proces trávení, zvyšuje plodnost, a dokonce i zpomaluje proces stárnutí.

Konzumace avokáda prospívá našemu srdci

Pacientů, kteří mají problémy s vysokou hladinou cholesterolu v krvi, neustále přibývá. Tato diagnóza je spojena s požadavkem na změnu stravovacích návyků, jde především o to, nahradit živočišné tuky těmi, které jsou rostlinného původu. Problém však je, že margaríny, třebaže jsou čím dál kvalitnější, chutnají pacientům mnohem méně než tradiční máslo. Pokud mezi ně patříte, můžete zkusit avokádovou alternativu.

Exotické mango pro zdraví

Mango je druh exotického ovoce, které pochází z jižní a jihovýchodní Asie. Má velice příjemnou chuť, vysoký obsah vitamínů a celou řadu léčivých účinků. Kromě toho, že chrání náš organismus před nákazou infekčními nemocemi, také uklidňuje nervy a působí preventivně proti zrakové únavě.

Ovesné vločky, jak prospívají našemu zdraví?

Že jsou ovesné vločky zdravé, vědí už malé děti. Čím ale konkrétně prospívají našemu zdraví? Jaké důležité látky v sobě ukrývají? A jaké pokrmy si z nich můžete připravit? Dočtete se v našem článku.

Špalda a zdraví

Přestože je špalda známá již po několik tisíciletí, v české kuchyni v současnosti patří takřka mezi neznámé plodiny, anebo je na ni nahlíženo s nedůvěrou. Špalda je však pro naše zdraví mnohem více prospěšná než pšenice, kterou nejčastěji konzumujeme. Špaldová mouka na rozdíl od pšeničné nezahleňuje a navíc obsahuje velké množství vlákniny i vitamínů.

Červená řepa a zdraví

Červená řepa je tisíce let stará kořenová zelenina původem ze Středomoří, jejíž konzumace má velice příznivý vliv na naše zdraví. Podporuje látkovou výměnu, čistí krev a díky své schopnosti zbavovat tělo volných radikálů působí preventivně proti rakovině. Kromě toho je cenným zdrojem minerálních látek a vitamínů. A proto by neměla na našem jídelníčku chybět.

Med a skořice jako lék

Blahodárný vliv medu na naše zdraví je všeobecně známý. Věděli jste ale, že jeho účinky můžete ještě umocnit skořicí? Med a skořice dokážou společně vyléčit celou řadu nemocí a dalších neduhů.

Antioxidanty a jejich význam pro lidské zdraví

Jen těžko bychom dnes hledali časopis nebo portál o zdraví a výživě, kde by se alespoň jednou neobjevilo slovo antioxidanty. Antioxidanty jsou zdraví prospěšné. Potraviny bohaté na antioxidanty by neměly v našem jídelníčku chybět. Co přesně však antioxidanty jsou? A jsou skutečně pro lidský organismus tolik důležité?

Vitamín D v potravinách

Význam vitamínu D je pro lidské zdraví nepostradatelný. Kromě toho, že vitamín D zajišťuje optimální vstřebávání vápníku, a potažmo zdravý růst kostí, pomáhá předcházet celé řadě nemocí, od osteoporózy, přes chřipku, až po rakovinu.

Kyselina listová pro zdraví

Kyselina listová je důležitou složkou krvetvorby, podílí se na tvorbě DNA a na zdravém vývoji buněk. Konzumace potravin s obsahem kyseliny listové rovněž prospívá trávení a nervovému systému. Kyselina listová má mimořádný význam v období těhotenství, a to z hlediska zdravého vývoje plodu.