Měsíční zpravodaj o zdraví

  • Exkluzivní články
  • Odborné rady
  • Doporučení
  • Tipy k nákupu
Chci odebírat
E-mail: Rok narození: Kraj: Odeslat

Vliv batát na naše zdraví

Zdroj foto: pixabay.com

Batáty jsou kořenové hlízy povijnice batátové, nebo také povijnice jedlé, což je tropická rostlina z čeledi svlačcovitých. Tyto, jinak řečené, sladké brambory se začínají objevovat v českých kuchyních mnohem častěji než dříve. Proč? Mají totiž méně kalorií a více vitamínů.

Ještě donedávna byly batáty v Čechách spíše neznámým pojmem. Nyní se ale lidé začínají dozvídat o jejich skvělých vlastnostech a zařazovat je do svého jídelníčku mnohem více. Mnozí jimi již nahrazují klasické brambory. Důvodů k tomu mají hned několik.

Proč jsou lepší?

V nedávných letech byly sladké brambory označeny za superpotravinu. Staly se populární především mezi sportovci. Momentálně je známo okolo pěti tisíc druhů sladkých brambor. V supermarketech se samozřejmě setkáme pouze s těmi nejznámějšími. Speciální načervenalé odrůdy se často používají k přípravě méně zdravých pokrmů, jako jsou chipsy a hranolky. Jsou totiž mnohem křehčí, zvenku křupavé a uvnitř měkké.

Pokud ovšem batáty usmažíte, ztrácí význam jako zdravější verze brambor.

Batáty mají nižší glykemický index, než brambory obyčejné. Sladké brambory také obsahují méně odolných škrobů, takže se lépe tráví.

Vliv na naše zdraví

Batáty obsahují velké množství vitamínů a minerálů. Jsou bohaté na vitamín A, který je prospěšný především pro sportovce, obsahují také vitamín B6, C, K, vápník, hořčík, draslík a železo. V neposlední řadě jsou bohaté na betakaroten.

Kvůli zachování důležitých látek se doporučuje vařit batáty ve slupce.

Oproti obyčejným bramborám mají také méně kalorií, více vlákniny a méně sacharidů.

Sladké brambory jsou skvělým antioxidantem a pomáhají předcházet chorobám, jako je artróza, astma nebo srdeční onemocnění. Jsou vhodné také pro cukrovkáře a lidi, kteří mají problémy s tlakem. Pomáhají stabilizovat hladinu cukru v krvi. Napomáhají správné funkci imunitního systému, trávicí soustavy, a dokonce pomáhají eliminovat riziko rakoviny tlustého střeva.

Batátové hranolkyZdroj foto: pixabay.com

Zajímavosti:

- Batáty pocházejí z Ameriky stejně jako obyčejné brambory. Do Evropy ale dorazily o 100 let dříve a už tehdy byly velmi oceňovány.
- Jsou vhodné pro těhotné ženy díky kyselině listové a dokonce mohou pomoci ženám, které chtějí otěhotnět.
- Jsou ideální k redukci váhy díky přírodním cukrům.

Jak si připravit skvělé batátové hranolky ve zdravé variantě, poradí nejkrásnější muž roku 2015, Jakub Kraus.



Čtěte na Medicínu:

Co a kolik toho vypít?

Česnek a zázvor při nachlazení pomohou

Ananasová šťáva

Nespíte? Zkuste medicinální houby: MycoSleep