Měsíční zpravodaj o zdraví

  • Exkluzivní články
  • Odborné rady
  • Doporučení
  • Tipy k nákupu
Chci odebírat
E-mail: Rok narození: Kraj: Odeslat

Zdravá výživa

Skořice pro naše zdraví

Milujete podmanivě sladkou vůni skořice? Ochuťte jí své jídlo nebo pití alespoň dvakrát do týdne. Konzumace skořice má totiž blahodárný vliv na naše duševní i fyzické zdraví, sexuální zdraví nevyjímaje.

Mandle a zdraví

Skořápkové plody, jako jsou ořechy a mandle, v sobě ukrývají celou řadu zdraví prospěšných látek. Pravidelná konzumace mandlí prospívá nejen našemu zdraví, ale také kráse.

Dýňová semínka prospívají našemu zdraví

Také už jste měli doma mnoho dýňových semínek z vlastní dýně a dlouze dumali nad tím, jak semínka dostanete z kůry? Jakým způsobem je rychle a efektivně oloupete, osolíte a opražíte? A ono se to ne a ne povést?

Vitamín B v potravinách, víte, kdy nám chybí?

Vitamín B je zkrácené označení pro celou skupinu vitamínů. Těmi nejdůležitějšími jsou vitamíny B2, B5, B6, B9 a B12. Dlouhodobý deficit některého z vitamínů skupiny B má za následek nepříjemné zdravotní obtíže. Potraviny bohaté na vitamín B by proto neměly v našem jídelníčku chybět. Prozradíme Vám, které to jsou.

Vitamín E v potravinách

Vitamín E je významný antioxidant, který chrání lidské tělo před škodlivými volnými radikály, a pomáhá tak předcházet rakovinnému bujení. Vitamín E je rovněž důležitý pro správné fungování našeho imunitního systému.

Nejsou fazole jako fazole

Fazole patří mezi luštěniny a jejich plody jsou lusky. V kuchyni používáme buď fazolová semena nebo přímo celé fazolové lusky. Jedná se o různé odrůdy fazolí. Vařit z fazolí je estetickou radostí, neboť fazole existují v mnoha barevných variacích. A to jak semena, tak lusky.

Domácí pita chléb spolu s ďábelskými fazolemi

Fazole jsou báječná surovina, která je neprávem zařazována do jídelníčku méně, než by bylo třeba. Dnešní recept, pevně doufám, přesvědčí ty, kteří mají pocit, že fazolová jídla jsou fádní, stále stejná, příliš „zdravá“. Nejsou fazole jako fazole a většina jídel, která jsou připravena z fazolí a jsou připravena dobře, jsou jídly opravdu chutnými. Dnešní recept je mým oblíbeným receptem a věřím, že najde místo i ve vaší kuchyni.

Polévka z dýně a červené čočky

Jak říkaly naše babičky a hlavně prababičky – „Polévka je grunt!“. Polévka připraví náš organismus na dobré trávení hlavního jídla, navíc sama polévka dokáže báječně zasytit. Zvláště polévka hutná, která ovšem není zasmažena moukou a máslem, nýbrž zeleninou a to je právě naše dnešní polévka. Dýňová polévka s červenou čočkou

Co možná nevíte o dýni

Tykvovité rostliny se pěstují již velmi dlouho. V našich krajích byl dlouhou dobu znám meloun, ovšem dýně a jejich rozmach v kuchyni se dostal do popředí až v posledních dvaceti letech. Nejprve velmi rozšířenými kompoty na sto způsobů – dýně jako ananas, dýně jako broskev, dýně jako….. a v posledních deseti letech se začíná i v české kuchyni usídlovat s pravidelností dýně, jako surovina pro běžné vaření.

Olej z černého kmínu posiluje imunitu

Padá na Vás únava a cítíte se oslabení? Je nejvyšší čas, doplnit svůj jídelníček o osvědčený životabudič. Mezi ty nejsilnější patří olej z černého kmínu, který posiluje imunitu, a má celou řadu dalších zdraví prospěšných účinků.

Jak se pozná český česnek?

Česnek je aromatické koření, zásobárna zdraví prospěšných látek, významný antioxidant a přírodní antibiotikum. Ovšem není česnek jako česnek. Na trhu se bohužel často setkáváme s dovezeným česnekem, anebo s česnekem z minulé sklizně, který není valné chuti, ani nemá výše popsané vlastnosti. Jak se ale pozná český česnek, který je čerstvý?

Proč pít pivo? Protože prospívá našemu zdraví

Dámy často vyčítají pánům, že pijí pivo. Jenže pití piva je mnohem zdravější než například konzumace ochucených limonád. A existuje spousta dalších dobrých důvodů, proč pít pivo.

Česnek a citron posiluje imunitu a čistí organismus

Česnek a citron jsou dva plody, které prospívají našemu zdraví. A k čemu slouží jejich vzájemná kombinace? Nápoj připravený z česneku a citronu posiluje imunitu a čistí organismus. Přinášíme návod, jak si ho podomácku vyrobit.

Co možná nevíte o mléce

Velmi často a zcela přirozeně asi používáte mléko ve své kuchyni, ale víte skutečně o mléce to, co byste o něm měli vědět?

Kynuté české lívance z celozrnné mouky

Ne každé jídlo, které máme zařazené v hlavě jako sladké, sladkým skutečně je a ne každé takto zařazené jídlo je vyloženě nezdravé. Je tomu stejně, jako jsem psala již mnohokrát – stále záleží na míře. U lívanců je navíc velikým bonusem to, že samotné lívancové těsto obsahují minimální množství cukru, ideálně přidané pouze na kynutí.

Bazalka - bylinka nejen pro přípravu jídel

Bazalka je rostlina, která patří do čeledě hluchavkovitých a je to velmi, ale velmi aromatická bylina. Existuje několik druhů bazalky. Nejpoužívanější je klasická bazalka zelená, bazalka červená a také bazalka citronová.

Celozrnný domácí slaný koláč

Častokrát se člověku stane, že potřebuje rychle dobré, na první pohled zajímavé jídlo, které není příliš náročné ani na suroviny, ani na čas. Navíc si přeje takové jídlo udělat ze základních surovin. A právě takovým jídlem je rychlá domácí celozrnná pizza.

Víte skutečně o vejcích to, co byste o nich měli vědet?

Velmi často a zcela přirozeně asi používáte vejce ve své kuchyni, ale víte skutečně o vejcích to, co byste o nich měli vědět?

Chutné sýrové bochánky s letním salátem

Léto je období, kdy máme většinou chuť na lehká a rychlá jídla. Nejen chuť taková jídla konzumovat, ale také taková vytvářet.

Bazalka v kuchyni

Bazalka je rostlina, která patří do čeledě hluchavkovitých a je to velmi, ale velmi aromatická bylina. Existuje několik druhů bazalky. Nejpoužívanější je klasická bazalka zelená, bazalka červená a také bazalka citronová.