Mandle a zdraví
Skořápkové plody, jako jsou ořechy a mandle, v sobě ukrývají celou řadu zdraví prospěšných látek. Pravidelná konzumace mandlí prospívá nejen našemu zdraví, ale také kráse.
Poklad ve skořápce
Mandle, co se jejich cenného obsahu týče, jsou učiněnými královnami mezi skořápkovými plody. Ve velmi tvrdé skořápce se ukrývá celá řada zdraví prospěšných látek. Mandle jsou bohatou zásobárnou hořčíku, vápníku, zinku a železa, vitamínů skupiny B, vitamínu E, vitamínu A, nenasycených mastných kyselin a vlákniny. Hrst mandlí denně posiluje imunitu, je účinnou prevencí vzniku osteoporózy, křečí v lýtkách, a dokonce i nedostatku libida.
Prevence infarktu a rakoviny
Pravidelná konzumace mandlí rovněž příznivě ovlivňuje činnost krevního oběhu (čímž mimo jiné pomáhá předcházet vzniku cukrovky), chrání naše srdce i cévy, podporuje krvetvorbu a upravuje krevní tlak. Fytosteroly obsažené v mandlích zamezují vstřebávání cholesterolu a snižují tak jeho hladinu v krvi. Mandle jsou také významným zdrojem antioxidantů, které pomáhají zbavovat tělo volných radikálů. Díky tomu pomáhají předcházet rakovinnému bujení v těle.
Pro krásu i pro zdraví
Pokud budete pravidelně konzumovat mandle, uděláte mnoho nejen pro zdraví, ale také pro krásu. Hořčík obsažený v mandlích se postará o krásné vlasy, nehty i pleť. Vitamín E, který chrání buňky před předčasným stárnutím, zamezí vzniku vrásek. Mandle mají proto nezastupitelnou roli v kosmetickém průmyslu. Mandlový olej zlepšuje stav akné. Krémy a tělová mléka s obsahem mandlí jsou vhodné především pro suchou pokožku, neboť jí dodají potřebnou hydrataci.