Měsíční zpravodaj o zdraví

  • Exkluzivní články
  • Odborné rady
  • Doporučení
  • Tipy k nákupu
Chci odebírat
E-mail: Rok narození: Kraj: Odeslat

Domácí pita chléb spolu s ďábelskými fazolemi

Fazole jsou báječná surovina, která je neprávem zařazována do jídelníčku méně, než by bylo třeba. Dnešní recept, pevně doufám, přesvědčí ty, kteří mají pocit, že fazolová jídla jsou fádní, stále stejná, příliš „zdravá“. Nejsou fazole jako fazole a většina jídel, která jsou připravena z fazolí a jsou připravena dobře, jsou jídly opravdu chutnými. Dnešní recept je mým oblíbeným receptem a věřím, že najde místo i ve vaší kuchyni.

Co je to pita chléb?

Pita chléb je druh pšeničného chleba, který má tvar placky. Tato placka je uvnitř dutá a často se používá pro naplnění různých náplní.

Tradičně najdeme pita chléb v blízkovýchodní a středozemní kuchyni, kde slouží nejen pro plnění a namáčení do omáček, ale také k namáčení do tradiční pomazánky z cizrny – hummmusu.

Co získáme tímto jídlem?

V místních receptech se snažím o dobrou kombinaci kvalitních sacharidů, bílkovin a tuků. Ne jinak je tomu i u dnešního jídla.

Fazole jsou zde zástupcem kvalitních rostlinných bílkovin i kvalitních sacharidů.

Tuky jsou zde zastoupené v kvalitních rostlinných olejích a sacharidy jsou zastoupeny díky mouce na pita chléb a také a hlavně díky zelenině.

 

Jaké suroviny tedy dnes použijeme?

Na náš dnešní recept je třeba připravit - na zeleninu:

  • Cuketa

  • Zelí

  • Zelené čerstvé fazolky

  • Cibule a cibulová nať

  • Petrželová nať

  • Rajčata

  • Česnek

  • Navíc pak: olej slunečnicový, olivový, také zelený a černý pepř, sůl.

Na Pita chleby:

  • 1 kg hladké mouky

  • 1+1/2 hrnku mouky celozrnné pšeničné přesáté

  • 42 g droždí

  • Sůl

  • 6 lžic oleje

  • Trochu mléka na zadělání kvásku

  • 250 ml vody

Na náplň:

  • Cibule

  • Česnek

  • Cuketa

  • Mouka na zaprášení

  • Sůl

  • Pepř

  • Sladká paprika

  • Trochu oleje

  • Chilli papričky nebo pálivá paprika

Jak tedy na to?

Nejprve ze všeho je důležité připravit těsto na pita chléb. Těsto na pita je kynuté a musí mít svůj čas, aby stačilo vykynout. Připravíme si hladkou mouku do mísy, uděláme do ní důlek a do důlku vložíme rozdrobené droždí a přilijeme trochu mléka. Těstíčko zamícháme a necháme vykynout kvásek. Těsto musí krásně vyběhnou, a to se stane do deseti minut.

Po vystoupnutí kvásku přimícháme celozrnnou mouku, sůl, olej a tolik vody, aby vzniklo hnětením hezké vláčné a hedvábné těsto. Toto těsto přikryjeme a necháme pod utěrkou kynout cca ¾ hodiny až hodinu.

Když nám těsto vykyne, postupně odebíráme kousky, ze kterých v ruce vytvarujeme placku, kterou položíme na pomoučněnou pracovní plochu a velmi jemně se každá placka potře olejem. Placky necháme chvíli stát a po chvíli vložíme na rozehřátý litinový plát do trouby nebo na rozehřátý plech. Trouba by měla mít 210°C250°C. Trouba musí být vyhřátá velmi dobře – to je předpoklad správného nafouknutí pita chlebů.

Když vložíme placky do trouby, musíme troubu zapařit vodou – nedáváme do trouby nádobu s vodou, nýbrž vložíme ještě před vložením těsta na dno trouby prázdnou nádobu, nejlépe litinovou, do které po vložení placek, nalijeme vroucí vodu. Z trouby se nám musí „vyvalit“ pára. Asi deset minut troubu neotevíráme – to je důležité, protože v této době se pita chléb nafoukne. Po deseti minutách troubu otevřeme, chleby otočíme a necháme za občasné kontroly chvíli dopéci.

Mezitím si dáme vařit fazole, které jsme si naložili již večer. Nejprve fazole nesolíme – osolíme teprve po změknutí. Zároveň s fazolemi dáme vařit také zelené fazolky, kterým jsme odkrájeli konečky.

Nyní si musíme připravit objemnou mísu, do které vložíme uvařené zelené fazolky, nakrájené na 3 cm, cibuli nakrájenou na přepůlené plátky, čerstvé krájené zelí, které nakrájíme velmi tence. Dále přidáme zelenou cibulovou nať, nakrájenou na kousky. Přidáme rozdrcený zelený pepř, čerstvě namletý pepř černý, trochu olivového oleje, a pokud máme, také olej arganový. Vše velmi dobře promícháme a přidáme tři rajčata nakrájená na kousky.

Jakmile se nám uvaří fazole doměkka, slijeme vodu a přidáme je k namíchané zelenině

Zbývá nám udělat náplň do pita chlebů. Na rozpáleném oleji si osmahneme cibulku, cibulovou nať, cuketu na malé kostičky, kterou si ještě na pracovním stole posypeme mletým pepřem a vše necháme chvíli podusit. Přidáme červenou papriku, sůl, vše poprášíme moukou a podlijeme vroucí vodou. Velmi vhodné je přidat chilli papričky nebo pálivou papriku případně pár kapek tabasco.

Podáváme pita chléb z části rozkrojený a naplněný náplní, obložený míchanou zeleninou s fazolemi. 

Zdraví Klára z conovehonakopci.cz