Měsíční zpravodaj o zdraví

  • Exkluzivní články
  • Odborné rady
  • Doporučení
  • Tipy k nákupu
Chci odebírat
E-mail: Rok narození: Kraj: Odeslat

Kynuté české lívance z celozrnné mouky

Co je to skořice?
Skořice je aromatická kůra ze stálezelených tropických stromů – skořicovníků. Má velmi příjemnou vůni, kterou způsobuje ve skořici obsažený cinnameldehyd. Skořice způsobuje chuť k jídlu, osvěžuje, a podporuje trávení. Skořice štěpí tuky a také pomáhá lepší metabolizaci cukrů lidem, trpícím cukrovkou. Skořice se však nepoužívá pouze jako koření, nýbrž má své místo i v likérnictví, léčitelství a kosmetice.

Ne každé jídlo, které máme zařazené v hlavě jako sladké, sladkým skutečně je a ne každé takto zařazené jídlo je vyloženě nezdravé. Je tomu stejně, jako jsem psala již mnohokrát – stále záleží na míře. U lívanců je navíc velikým bonusem to, že samotné lívancové těsto obsahují minimální množství cukru, ideálně přidané pouze na kynutí. Záleží již jen na nás, jakým způsobem samotný lívanec ozdobíme, čím si lívance navrch posypeme. Můžeme je dokonce použít i na konečné slané jídlo, pokud použijeme slanou pomazánku.

Co získáme tímto jídlem?

Lívance jsou klasické české jídlo, velmi jednoduché, přenášející se z generace na generaci. Stejně jako recept na konkrétní jedny lívance, přenáší se z generace na generaci i lívanečníky, speciální pánve, na kterých se lívance smaží. Ideální jsou na smažení lívanců lívanečníky litinové z poctivé litiny – nejlépe právě ty po babičce či pra nebo dokonce praprababičce, protože právě u litiny neplatí, že co je nové, je dobré, ale přesně naopak. Litina zraje a čím máme starší litinový lívanečník, tím lépe a rychleji se nám rozehřívá a tím lépe se nám na něm smaží.

Výhodou litinových lívanečníků je menší spotřeba tuku na smažení.

Získáme tedy dva v jednom – hlavní jídlo, zároveň ovšem i moučník. Získáme v jídle kvalitní bílkoviny ve formě mléka či kyselého mléka, získáme kvalitní tuk ve formě vajec a také kvalitní sacharidy ve formě celozrnné mouky. Pokud chceme větší podíl minerálů, místo celozrnné klasické pšeničné mouky použijeme špaldu, která je právě na lívance velmi dobrá a lívance jsou z ní velmi chutné.

Jaké suroviny tedy dnes použijeme?

Na náš dnešní recept, na 12 bochánků, je třeba připravit si:

  • Mouku 600 g – celozrnnou pšeničnou přesátou, jako alternativu pak pšenici špaldu. Část pšeničné mouky lze také nahradit pohankou, která byla v historii právě na lívance často používána.
  • Sůl
  • Mléko 1 l - na tento recept použijeme kvalitní plnotučné mléko, čerstvé, ideálně buď od zemědělce, kterého známe či z mlékomatu. Čerstvé mléko není třeba pasterizovat, neboť lívance jsou smažené na velmi vysokou teplotu a mléko bude samotnou přípravou dostatečně tepelně zpracované. Dříve se na lívance používalo mléko již mírně nakyslé, ovšem opět je třeba, abychom věděli, jaké mléko a odkud používáme.
  • Vejce 2 – volíme kvalitní čerstvá vejce, nejlépe z neklecového chovu. Upřednostňujeme vejce z bio-chovu a volného výběhu.
  • Cukr krystal – lžička
  • Máslo 3 lžíce
  • Olej na smažení

A jak tedy na to?

Nejprve je třeba udělat z trochu mouky, cukru, mléka a droždí kvásek, který necháme na teple vykynout. Když je na těstě „čepice“, vykynutý kvásek, přimícháme zbytek mouky, mléka, špetku soli, vejce, máslo a zamícháme. Těsto je velmi řídké, ale není třeba panikařit, funguje výborně.
Necháme na teple vše kynout a je nutné nepospíchat a nechat kynout 2-3 hodiny.
Po vykynutí – těsto je svrchu i od spodu silně bublinkovaté, rozpálíme lívanečník a malou sběračkou lijeme těsto do chlívečků. Lívance krásně nabydou a jsou vynikající!

Tip na lívance v obměněné verzi – na kváskové

Připravte si 250g žitného kvásku (již aktivního, po noci kvašení), 600 g celozrnné pšeničné mouky přesáté, 950 ml mléka, 60g cukru, tři špetky soli, 3 vejce. Olej na smažení a lívanečník.

V míse se smíchá 250 g kvásku – je to již kvásek zaktivovaný, do kterého byla zamíchána mouka a už spolu stihly vykvasit.
Z tohoto kvásku tedy odebereme 250 g, přidáme vše ostatní kromě vajec. Řádně zamícháme a necháme kynout. Když je těsto vykynuté, přidáme tři vejce, znovu zamícháme a necháme ještě dvacet minut.
Rozpálíme lívanečník a sázíme jeden lívanec za druhým – z tohoto množství jich je celkem 36.

 

Co na lívance?

Na lívancovou posypku můžeme zapojit veškerou svou fantazii. Můžeme například lívance pouze namáčet ve skořicovém cukru, který si vyrobíme tak, že smícháme cukr se skořicí a promícháme. Někdo upřednostňuje cukr krupici, někdo naopak cukr moučku.

Můžeme také umíchat tvaroh buď samotný nebo s ovocem. Tvaroh připravíme tak, že si smícháme polotučný čerstvý tvaroh s cukrem dle chuti, přidáme ovoce – jahody, borůvky, rybíz, vanilkový cukr, můžeme přidat i vaječný žloutek. Vše rozmícháme ponorným mixérem.

Na lívance můžeme také použít švestková povidla, různé ovocné marmelády a rosoly, javorový sirup, ale můžeme také lívance potírat slanými pomazánkami, například česnekovou, paprikovou nebo sýrovou.

 

Zdraví Klára z conovehonakopci.cz



Čtěte na Medicínu:

Co možná nevíte o mléce