Měsíční zpravodaj o zdraví

  • Exkluzivní články
  • Odborné rady
  • Doporučení
  • Tipy k nákupu
Chci odebírat
E-mail: Rok narození: Kraj: Odeslat

Chutné sýrové bochánky s letním salátem

Léto je období, kdy máme většinou chuť na lehká a rychlá jídla. Nejen chuť taková jídla konzumovat, ale také taková vytvářet.

Za horkého letního počasí není příjemné trávit mnoho času v kuchyni, ale venku.

Načerpávat na zimu nejen teplo, nýbrž i vitamín D. Není to období náročného vyvařování a právě pro tyto dny přináším následující recept.

Pro uvaření tohoto jídla nemluví tedy pouze výše uvedené, nýbrž i to, že lze použít buď jako samostatné jídlo, nebo lze bochánky upéci i jako přílohu místo pečiva. A protože tento recept je velmi nízko-sacharidový, je to dobrá alternativa pečiva či chleba a to právě pro toho, kdo si z jakéhokoli důvodu hlídá příjem sacharidů ve stravě.

Co získáme tímto jídlem?

Toto jídlo je složené převážně ze dvou základních složek surovin a to z bílkovin a tuků. Vejce obsahují jak bílkoviny, tak tuky. Stejně je na tom tvrdý sýr. Samozřejmě se v sýru vyskytují také sacharidy, ale oproti bílkovinám a tukům velmi malé množství. Salát doplňuje pokrm o vitamíny, hlavně také o důležitou kyselinu listovou, navíc o vlákninu.

Nenazírejme na každý pokrm, který obsahuje tuky, jako na špatný a nezdravý.

Živočišné tuky ve formě vajec a kvalitního sýra či rostlinné tuky v olivovém oleji nejsou v rozumné míře rozhodně tuky špatné. Tuky jsou pro organismus určitě velmi potřebné a není dobré se tuků zcela vyvarovat. Odpoledne a večer je navíc velmi vhodné omezit ve stravě sacharidy a orientovat se více na jídla bílkovinná, která organismus tráví delší dobu.

Zkusme tedy někdy obměnit klasické obilné pečivo.

Jaké suroviny tedy dnes použijeme?

Na náš dnešní recept, na 12 bochánků, je třeba připravit si:

  • Vejce – 10 vajec. Upřednostňujeme vejce domácí, následují bio vejce případně vejce z volného chovu a na podestýlce.

  • sůl

  • Tvrdý sýr – na tento recept na fotografii je použitý domácí sýr Gouda. Můžeme však použít jakýkoli tvrdý sýr – Goudu, Eidam, Madeland, Blaťácké zlato. Upřednostňujeme sýr aromatičtější. Použité množství je 360 g.

  • Máslo – volíme kvalitní čerstvé máslo – 1 polévkovou lžíci.

  • Mladou čerstvou cibulku – použijeme jak cibulku, tak nakrájenou nať nadrobno

  • Směs jarních bylinek – dobromysl, bazalku, tymián – rozhodně upřednostťujeme bylinky čerstvé - zelené

  • Směs pepřů – černý, bílý, zelený, sečuánský

  • Burské oříšky – 50 g jemně sekaných burských oříšků

A jak tedy na to?

Co jsou to kaprlata?                  Kaprlata jsou naložená poupata nerozkvetlých pampelišek. Jejich výroba je velmi jednoduchá. Otrháme malá nerozkvetlá poupata pampelišek, otrháme přebytečné okvětní lístky a poupata naskládáme do hezké sklenice. Prosypeme solí a nakonec zalijeme octem. Takto naložená poupata jsou velmi příjemným zpestřením právě letních zeleninových salátů.                 Stejným způsobem můžeme naložit také například čerstvé, nerozvité výhonky lesních stromů, zelené kuličky černého bezu či jiná poupata dle vlastní fantazie.

Opět, velmi jednoduché! V míse rozkvedláme všech 10 vajec. Přimícháme nastrouhaný sýr, lžíci másla, přidáme sůl, pepř, nakrájenou cibulku i cibulovou nať, nasekané jarní bylinky a nasekané buráky.

Směs promícháme a lžící naplníme formu na muffins. Pokud formu nemáme, nic se neděje. Můžeme použít jakékoli malé formičky a v případě nejvyšší nouze i hrníčky.

Formu ovšem nejprve vymažeme máslem. Vložíme do trouby vyhřáté na 160°C. Postupně pomalu zahříváme – až na 180°C a necháme asi půl hodinky péci.

Bochánky nenecháváme v troubě zcela vlastnímu osudu, nelze jednoduše napsat – pečte 30 minut a mezitím se jídlu nevěnujte. Pečení je třeba se co chvíli aktivně účastnit. Bochánky hlídat a dívat se do trouby, aby se nespálily.

 

Po upečení bochánky vyklopíme a podáváme s letním salátem.

Jak na salát?
Na salát potřebujeme :

  • Směs hlávkového a trhacího salátu

  • Mladou čerstvou cibulku – použijeme jak cibulku, tak nakrájenou nať nadrobno

  • Směs jarních bylinek – dobromysl, bazalku, tymián – rozhodně upřednostťujeme bylinky čerstvé - zelené

  • Směs pepřů – černý, bílý, zelený, sečuánský

  • Olivový olej

  • Kaprlata – naložená poupata pampelišky v octě a soli.

  • Červený balsamikový ocet

  • Dle chuti citrón

Tip na salát v obměněné verzi    Pokud si chceme salát malinko zkomplikovat, můžeme jej jednoduše obměnit. Do mísy se směsí hlávkového a trhacího salátu můžeme navíc přidat listy rukoly a samotné listy čerstvého špenátu. Můžeme přidat kuličky zeleného pepře a nakrájené malé kostičky sýra – např. mozzarelly. Můžeme případně přidati na kolečka krájená rajčata , která v kombinaci s kousky mozzarelly a olivového oleje salát velmi zvýrazní.

Hlávkový zelený a trhací červený salát omyjeme, natrháme na listy, případně i na menší kousky, dle vlastní chuti a vložíme do mísy. Osolíme, opepříme směsí pepřů – zeleného, červeného, černého a bílého. Zakapeme řádně olivovým olejem a zakapeme balsamikovým octem. Velmi dobře promícháme a necháme chvíli rozležet.

Salát upravíme na talíř a poté posypeme nakrájenou cibulkou na kolečka, cibulovou natí a kaprlaty.

 

 

Zdraví Klára z conovehonakopci.cz



Čtěte na Medicínu:

Víte skutečně o vejcích to, co byste o nich měli vědet?