Měsíční zpravodaj o zdraví

  • Exkluzivní články
  • Odborné rady
  • Doporučení
  • Tipy k nákupu
Chci odebírat
E-mail: Rok narození: Kraj: Odeslat

Okurková šťáva

Šťáva z okurek prospívá našemu zdravíZdroj foto: Sxc.hu

Poté, co jsme ochutnali mrkvovou, řepnou a celerovou šťávu, si pochutnáme na šťávě z čerstvých okurek. Okurková šťáva blahodárně ovlivňuje naše zdraví, napomáhá hubnutí, zpomaluje proces stárnutí a navíc ještě zkrášluje. 

Okurky a zdraví
Okurky mají na lidské zdraví velice příznivý vliv. Vzhledem k tomu, že působí močopudně (jedná se o nejúčinnější přírodní diuretikum) a mírně laxativně (jsou zdrojem vlákniny), pomáhají pročišťovat organismus. Vzhledem k vysokému obsahu vody (cca 95%) a nízké kalorické hodnotě jsou okurky oblíbenou součástí redukčního jídelníčku a pomáhají tak v boji s nadváhou a obezitou.

Kromě vody jsou okurky významným zdrojem celé řady minerálních látek, především draslíku, sodíku, křemíku, vápníku a fosforu. Dále obsahují vitamíny skupiny B, vitamín C, E a K, beta karoten a bílkoviny.

Proč pít šťávu
Pití okurkové šťávy zmírňuje dnu a revmatické obtíže způsobené nadměrným ukládáním kyseliny močové v těle, pomáhá vylučovat písek a rozpouštět ledvinové kameny. Kromě toho přispívá k normalizaci krevního tlaku, jak vysokého, tak nízkého. Dále čistí krev i játra a pozitivně ovlivňuje činnost prostaty. V okurkách přítomný enzym erepsin harmonizuje trávení.

Zelená šťáva pro krásu
Okurková šťáva pomáhá také řešit problémy s pletí, redukuje nadměrnou produkci mazových žláz a tím i projevy akné. Stejně tak dobře osvěžuje unavenou pleť, hydratuje suchou pleť a dokáže odstraňovat otoky. Díky obsahu vitamínu E rovněž zpomaluje proces stárnutí. Křemík obsažený v okurkách zase podporuje zdravý růst vlasů, řas a nehtů a snižuje jejich lámavost.

Příprava šťávy
Okurkovou šťávu připravíme v odšťavňovači klasickým způsobem, podobně jako předešlé druhy šťáv. Na 1 litr šťávy potřebujeme 4 středně velké salátové okurky.
Tipy: Je škoda, zbavovat okurky určené k přípravě šťávy slupek. Pod slupkou se totiž ukrývá nejvíce vitamínu E a kyseliny křemičité. Okurková šťáva se rychle kazí, a proto ji doporučujeme ihned spotřebovat.

S mrkví a řepou si rozumí
Jako přírodní lék na nečistou pleť se doporučuje pití zeleninové šťávy připravené z 4 dílů mrkve a 2 dílů okurky. Na detoxikaci organismu pak ještě ve spojení s jedním dílem červené řepy.

Sponzorem seriálu o šťávách jsou nejlepší kuchyňské spotřebiče pro vaše zdraví www.sanaproducts.cz.



Čtěte na Medicínu:

Čerstvé šťávy prospívají našemu zdraví

Mrkvová šťáva má vynikající detoxikační účinky

Šťáva z červené řepy

Šťáva z řapíkatého celeru