Měsíční zpravodaj o zdraví

  • Exkluzivní články
  • Odborné rady
  • Doporučení
  • Tipy k nákupu
Chci odebírat
E-mail: Rok narození: Kraj: Odeslat

Jahodová šťáva

Jahodová šťáva má svěží chuť a obohacuje nás o celou řadu cenných látekZdroj foto: Freeimages.com

Jahody se podobně jako lesní ovoce, kterému jsme věnovali předchozí díl našeho seriálu, používají převážně jako součást šťávových mixů. Jahodová šťáva dodává těmto mixům příjemnou osvěžující chuť, a zároveň je obohacuje o celou řadu cenných látek.

Lék proti nachlazení a anémii
Jahody jsou bohatým zdrojem vitamínu C a kyseliny salicylové (která má podobné účinky jako látky, ze kterých se průmyslově vyrábí acylpyrin), a proto se z nich připravená šťáva doporučuje jako lék proti nemocem z nachlazení, zejména proti respiračním chorobám. Kromě toho jsou bohaté na železo, takže se jejich konzumace doporučuje při anémii neboli chudokrevnosti.

Jahody jsou bohatým zdrojem vitamínu CZdroj foto: ISIFA

Jahodový detox
Jahodová šťáva je také výborným detoxikačním prostředkem, a to vzhledem k vysokému obsahu tříslovin, které na sebe vážou těžké kovy a další škodliviny, a odvádějí je ven z těla.

Pro úplnost ještě dodejme, že pití jahodové šťávy brání vzniku ledvinových kamenů, stejně jako nepříjemných infekcí močových cest.

Účinná prevence rakoviny
Jahody jsou rovněž významným zdrojem antioxidantů (konkrétně polyfenolů), látek působících proti škodlivým volným radikálům, a pomáhají tak předcházet rakovině. Vzhledem k vysokému obsahu vlákniny jahody příznivě ovlivňují zažívání, čímž omezují riziko vzniku zácpy a s ní souvisejících zdravotních problémů, jako jsou hemeroidy, které mohou být v krajním případě možnou příčinou karcinomu tlustého střeva.

Vzhledem k vysokému obsahu vlákniny jahody příznivně ovlivňují zažíváníZdroj foto: Pixmac.cz

Nejlepší jsou lesní jahody
Na výše zmíněné cenné látky, vitamíny, třísloviny, železo a polyfenoly, jsou výrazně bohatší malé lesní jahody než velké zahradní. Pokud tedy můžete, dejte jim přednost, přestože na přípravu šťávy jich budete potřebovat poněkud větší množství.

Domácí jahodová šťáva
Vzhledem k tomu, že jahody obsahují 90% vody, lze i z malého množství získat poměrně velké množství šťávy. Nejlepší šťáva je přitom čerstvě vylisovaná, kterou ihned vypijete.

Nejpohodlnější způsob, jak si připravit domácí šťávu z čerstvých jahod, nabízejí odšťavňovače.

Sponzorem seriálu o šťávách jsou odšťavňovače http://www.eujuicers.cz.



Čtěte na Medicínu:

Jablečná šťáva

Ananasová šťáva

Hrušková šťáva

Šťáva z lesních plodů