Měsíční zpravodaj o zdraví

  • Exkluzivní články
  • Odborné rady
  • Doporučení
  • Tipy k nákupu
Chci odebírat
E-mail: Rok narození: Kraj: Odeslat

Lněná mouka pro dobré zažívání

Lněná mouka příznivně ovlivňuje zažívací ústrojíZdroj foto: Freeimages.com

Všichni dobře víme, že dobré zažívání tvoří jeden z nejdůležitějších pilířů pevného zdraví. Věděli jste ale, že správné fungování našeho zažívacího ústrojí neobyčejně příznivě ovlivňuje lněná mouka? Proč právě lněná?

Bohatý zdroj vlákniny
Protože se vyrábí z výlisků lněných semínek, která jsou neobyčejně bohatým zdrojem vlákniny. Jen si to představte, ve100 gramech lněné mouky je neuvěřitelných 34 gramů! Konzumace potravin z lněné mouky proto podporuje správné fungování zažívacího ústrojí, předchází zácpě, a zároveň působí jako prevence celé řady civilizačních chorob, hemeroidy počínaje a karcinomem tlustého střeva, který je nejčastější formou rakoviny u nás, konče.
Z důvodu extrémně vysokého obsahu vlákniny lze tak pochutiny z lněné mouky doporučit ke konzumaci všem, kteří se snaží zhubnout. Když už jsme u hubnutí, nesmíme zapomenout zmínit, že lněná mouka ve100 gramech obsahuje pouze 3,9 sacharidů, což z ní činí ideální zahušťovadlo při nízkosacharidových dietách.

Semínka lnuZdroj foto: Freeimages.com

Spousta živin, žádný lepek
Místo sacharidů je lněná mouka plná bílkovin. V tomto ohledu jsou totiž lněná semínka obsahující až 40% bílkovin jednou z nejvýživnějších surovin vůbec. Právě proto důvodu se doporučuje konzumace lněné mouky nebo přímo semínek všem, kteří nečerpají bílkoviny ze živočišných produktů, vegetariánům a veganům, stejně jako těm, kteří jich mají zvýšenou spotřebu, například sportovcům.
Další důležitou složkou jsou vitamíny skupiny B, mezi nimi kyselina listová, která je důležitá pro správný vývoj plodu, a proto by na její dostatečné množství v potravě měly dbát především těhotné ženy. Lněná mouka rovněž obsahuje hořčík, jehož nedostatek se může projevit únavou, zhoršením koncentrace, křečemi v končetinách a poruchami spánku.

A je tu ještě jeden velký benefit. Lněná mouka je přirozeně bezlepková mouka, což z ní činí vhodnou surovinu pro všechny, kteří trpí alergií na lepek nebo celiakií.

Inspirace pro Váš jídelníček
Jak lněnou mouku používat? Pokud s ní chcete zahustit pokrmy či nápoje, je dobré vědět, že mouka po namočení bobtná, a že doporučená denní dávka by neměla přesáhnout 1 polévkovou lžíci.(Užití většího množství může mít totiž projímavé účinky.)

Lněná mouka

A co dobrého se dá z této suroviny připravit? Využití lněné mouky v kuchyni je velmi široké, od zahuštění polévek, omáček či zeleninových pokrmů, až po koktejly. Lněnou mouku můžete rovněž přidat do proteinových nápojů, jogurtů, tvarohových pomazánek (největší využitelnosti nutričních benefitů lze dosáhnout právě v kombinaci lněné mouky s tvarohem), stejně jako do pečených či nepečených dezertů, palačinek, karbanátků, kaší, atd.
Pokud tedy chcete udělat něco pro zdraví, a zároveň obohatit svůj jídelníček, lněnou mouku určitě přidejte do své spíže. Lněnou mouku můžete pořídit v eshopub www.bezlepkova.com. Tipy na použití a spoustu inspirace pro přípravu zdravých pokrmů najdete na www.receptyadveni.cz.

Tak na zdraví a dobrou chuť!



Čtěte na Medicínu:

Lněný olej a jeho účinky na naše zdraví

Šťáva z řapíkatého celeru

BEZLEPKOVÁ KAŠTANOVÁ MOUKA, skvělá surovina nejen do bezlepkové kuchyně

Znáte dýňovou mouku?