Měsíční zpravodaj o zdraví

  • Exkluzivní články
  • Odborné rady
  • Doporučení
  • Tipy k nákupu
Chci odebírat
E-mail: Rok narození: Kraj: Odeslat

BEZLEPKOVÁ KAŠTANOVÁ MOUKA, skvělá surovina nejen do bezlepkové kuchyně

Bezlepková kaštanová mouka krásně voní a má nasládlou chuť

Počet pacientů trpících intolerancí na lepek nebo-li celiakií stále stoupá. Naštěstí ve srovnání se situací před několika lety si dnes mohou ti, kteří se v zájmu svého zdraví musí vyhýbat lepku, vybírat z čím dál širšího okruhu bezlepkových potravin. Jednou z nich je bezlepková kaštanová mouka.

Oblíbené jedlé kaštany
Kdo by neznal kaštany, plody kaštanovníku setého, lahodné příbuzné ořechů, které se objevují na pultech obchodů především v adventním čase, kdy ve své opražené podobě patří mezi tradiční zimní pochoutky. V Americe se z jedlých kaštanů, kde má tato surovina vybudovanou tradici, dokonce připravuje vánoční nádivka do krocana a další delikatesy. Pro svou skvělou chuť se jedlé kaštany těší velké oblibě i v nejlepších kuchyních světa, v maďarské, italské a francouzské. Jedlé kaštany jsou však nejen chutné, ale také zdraví prospěšné. Pomáhají proti únavě a stresu, napomáhají k otěhotnění a podporují optimální fungování nervového i kardiovaskulárního systému. Pravidelná konzumace kaštanů přispívá ke zlepšování paměti, čistí játra, harmonizuje trávení a příznivě ovlivňuje stav vlasů a kůže.

Co se skrývá pod slupkou
Blahodárný vliv kaštanů na lidské zdraví je dán jejich cenným obsahem. Pod tmavohnědou tuhou slupkou se totiž ukrývá spousta zdraví prospěšných látek, a to zejména vláknina (8%, což představuje přibližně 25% doporučené denní dávky – DDD), vitamíny A, E, C (40 mg/100g), dále pak vitamíny skupiny B, kyselina listová, minerální látky, jako je především draslík (rovněž cca 25% DDD), měď (40% DDD), hořčík a mangan. Kaštany přitom obsahují nízký obsah tuků (1,25 g tuku na 100g plodů), který je navíc zdraví prospěšný, neboť se jedná o nenasycené mastné kyseliny (z omega-6 mastných kyselin je důležitá zejména kyselina linolová a ze skupiny Omega-3 kyselina alfa-linelová).

Jedlé kaštany jsou bohatým zdrojem tělu prospěšných látek

Vhodné nejen pro celiaky
Protože kaštany neobsahují lepek, jsou vhodné pro všechny osoby s nesnášenlivostí lepku. A nejen pro ně. Pro nízký obsah tuku, jenž je ve srovnání s ořechy několikanásobně nižší, se kaštany doporučují také těm, kteří drží redukční dietu. Skutečnost, že většinu cukrů tvoří složené cukry neboli polysacharidy, které se postupně vstřebávají a nezpůsobují výkyvy hladiny krevního cukru, činí z kaštanů a výrobků z nich vhodné potraviny i pro diabetiky.

Vzhledem k výše uvedeným příznivým účinkům na zdraví lze konzumaci jedlých kaštanů doporučit každému.

Alternativa klasické mouky
Z kaštanů se vyrábí také mouka, jejíž hlavní výhoda spočívá nejen ve skvělé chuti a příjemné vůni, ale právě i v tom, že je přirozeně bezlepková, což ji předurčuje k použití v bezlepkové kuchyni. Kaštanová mouka je ideální surovinou při pečení moučníků, sušenek, koláčů, ale i chleba (například gurmánský chléb Obsession) a dalších druhů pečiva. V libovolném receptu lze až čtvrtinu klasické mouky nahradit moukou kaštanovou. Pro inspiraci jsme si pro Vás na závěr připravili recept na vynikající dezert.

Recept na kaštanový cheesecake

O recept na tento úžasně jednoduchý, a zároveň lahodný kaštanový cheesecake, se s námi podělila bloggerka Beáta Vörösová, která ho připravuje v Rockin´Café v Brně.

Cheesecake připravený z kaštanové mouky

Suroviny:
Na křupavou krustu:
250 g mletých mandlí
2 lžíce medu vanilku

Na krém:
1 litr kokosového mléka
125 g kaštanové mouky ADVENI medical
150 g medu

Postup:
1. Připravíme si dortovou formu (průměr 23 cm), na spodek použijeme pečící papír, aby se nám dezertem lépe manipulovalo.
2. Zamícháme těsto na korpus, které rozmačkáme na spodku dortové formy.
3. Opatrně a pomalu ohřejeme kokosové mléko.
4. Ve větší misce rozšleháme kaštanovou mouku s kokosovým mlékem (vybereme 2 naběračky teplého kokosového mléka).
5. Za stálého šlehání přimícháme k teplému mléku med a pomalu vaříme cca 10 minut, dokud krém nezhustne. Bude lehký, jemný, lesklý.
6. Ihned přelijeme do dortové formy a necháme vychladit 12 hodin v lednici.

Tento recept, ale i spoustu dalších s použitím kaštanové mouky najdete na www.receptyadveni.cz.

Přejeme Vám, ať se cheesecake podaří, a pak už jen dobrou chuť!

Sponzorem seriálu o bezlepkových potravinách je ADVENI MEDICAL.

Zdroj foto: Freeimages.com



Čtěte na Medicínu:

Guarana pomáhá nejen proti únavě

Mango působí proti infekcím

Proč je důležitá vláknina

Med je cenný přírodní lék