Polévka z dýně a červené čočky
Polévka připraví náš organismus na dobré trávení hlavního jídla, navíc sama polévka dokáže báječně zasytit. Zvláště polévka hutná, která ovšem není zasmažena moukou a máslem, nýbrž zeleninou a to je právě naše dnešní polévka. Dýňová polévka s červenou čočkou
Jak říkaly naše babičky a hlavně prababičky „Polévka je grunt!“.
Co získáme tímto jídlem?
Když se řekne „Čočka“…. Není nutné si zákonitě představovat pouze čočku školních jídelen, s vejci , cibulkou a octem. I tento pokrm je vynikající, když se dobře připraví.
Čočka je velmi zvláštní surovina, která ze sebe umí vydat mnohem více.
Jak již píšu výše, ne s každou polévkou získá náš organismus žádoucí efekt. Naše dnešní polévka však patří do kategorie velmi přínosných polévek. Díky porci dýňové polévky s čočkou získáme pro organismus velmi hodnotné luštěniny, rostlinné bílkoviny v podobě dýně, samozřejmě zeleninu a tím samozřejmě i dostatečné množství vitamínů a stopových prvků. Pro větší příjem minerálů doporučuji místo vody použít zeleninový vývar, který tuto polévku ještě více nutričně obohatí.
Jaké suroviny tedy dnes použijeme?
Na náš dnešní recept je třeba připravit:
-
Dýně kabocha, neboli zelená hokaido nebo jiná, tlustodužnatá, pevnější dýně - může být i například hokaido, ovšem mladá. Je potřeba vybrat dýni s ne příliš moučnou dužninou.
-
Sůl
-
Zelený pepř
-
Tymián
-
Červená čočka – Na tento recept použijeme červenou čočku. Množství dle strávníků a velikosti dýně. Na jednu střední dýni asi 200 g červené čočky.
-
Tvrdá houska nebo rohlík
-
Olej na osmažení housky
Pochází z přední Asie a po Sojových bobech a konopí obsahuje nejvyšší obsah bílkovin ze všech rostlin. Je to tedy velmi užitečná rostlina jak pro vegetariány, tak především pro vegany.
Velmi častá je příprava čočky v indické kuchyni, kde se k její přípravě používá velmi rozličných koření. Například čočka a sedmero koření.
Čočka není pouze zeleno-hnědá, nejobvyklejší nýbrž i vynikající čočka černá nebo čeočka červená, ze které můžeme velmi rychle vyrobit bílkovinově bohaté pomazánky, nebo právě dnešní polévka v kombinaci s dýní.
Jak tedy na to?
Nakrájíme dýni včetně kůry, pozor – kůru můžeme nechat u dýně hokaido nebo kabocha. Dýni podlijeme trochou vody, můžeme také použít zeleninový vývar z kořenové zeleniny. Přiklopíme pokličkou a dáme vařit. Postupně osolíme, přidáme rozdrcený zelený pepř v hmoždíři, tymián a dýni rozvaříme doměkka.
Následně rozmixujeme ponorným mixérem, případně můžeme použít mixér stacionární nebo ruční pasírovač, přidáme ještě trochu vody nebo vývaru, dle vlastního uvážení, jak moc chceme mít polévku hustou a přidáme červenou čočku.
Opět přiklopíme pokličkou a necháme chvíli vařit – vaříme tak dlouho, dokud není čočka akorát uvařená. Musíme ovšem hlídat, abychom jí zcela nerozvařili.
Nakonec nakrájíme na kostičku housku, osmahneme prudce na rozpáleném oleji a posypeme polévku na talířích houskou.
Zdraví Klára z conovehonakopci.cz