Měsíční zpravodaj o zdraví

  • Exkluzivní články
  • Odborné rady
  • Doporučení
  • Tipy k nákupu
Chci odebírat
E-mail: Rok narození: Kraj: Odeslat

Pampeliška – plevel nebo pokladnice zdraví?

Mezi první kvetoucí posly jara patří pampelišky, ovšem pro mnoho lidí jsou jen plevelem, kterého není snadné se zbavit. Málokdo ale asi ví, jaký poklad a bohatství v sobě tahle všední rostlina skrývá.

Zdravotní účinky
Pampelišky obsahují velmi široké spektrum účinných látek, mezi které patří například vitamíny B2, B8, B11, C, A, D, minerální látky a mnoho dalších. Pro léčebné účinky se užívají květy, listy a především kořen. Látky v pampelišce pomáhají při zánětech močových cest, při diabetu, pozitivně ovlivňují činnost jater, působí močopudně, pomáhají při zácpě a mnoho dalšího.

Použití v kuchyni
Pampeliška nachází své uplatnění i v kuchyni, nejznámější je zejména pampeliškový med. Vyrábí se z pampeliškových květů. Další variantou kuchyňského uplatnění je pampeliškový sirup. Oba tyto jednoduše doma vyrobitelné přírodní produkty je možné použít k oslazení čaje. Jsou výbornými pomocníky v boji s chřipkou a angínou.