Pampeliška – plevel nebo pokladnice zdraví?
Mezi první kvetoucí posly jara patří pampelišky, ovšem pro mnoho lidí jsou jen plevelem, kterého není snadné se zbavit. Málokdo ale asi ví, jaký poklad a bohatství v sobě tahle všední rostlina skrývá.
Zdravotní účinky
Pampelišky obsahují velmi široké spektrum účinných látek, mezi které patří například vitamíny B2, B8, B11, C, A, D, minerální látky a mnoho dalších. Pro léčebné účinky se užívají květy, listy a především kořen. Látky v pampelišce pomáhají při zánětech močových cest, při diabetu, pozitivně ovlivňují činnost jater, působí močopudně, pomáhají při zácpě a mnoho dalšího.
Použití v kuchyni
Pampeliška nachází své uplatnění i v kuchyni, nejznámější je zejména pampeliškový med. Vyrábí se z pampeliškových květů. Další variantou kuchyňského uplatnění je pampeliškový sirup. Oba tyto jednoduše doma vyrobitelné přírodní produkty je možné použít k oslazení čaje. Jsou výbornými pomocníky v boji s chřipkou a angínou.