Černý bez uleví při chřipce a horečce
Černý bez je jednou z nejznámějších a nejhojněji užívaných léčivých rostlin. Kromě květů se používají zralé bobule, které mají sytě červenou až černou barvu.
Léčivé účinky
Bobule černého bezu díky obsaženým látkám tlumí příznaky chřipky a zkracují její průběh. Zahraniční odborníci se domnívají, že výtažek z těchto plodů mění povrch viru, a tím mu brání, aby se uchytil v těle. Bobule tak mohou aktivovat i některé imunitní buňky v těle.
Použití v kuchyni
Šťáva z bobulí černého bezu obsahuje velké množství vitamínů A a C a může se nechat kvasit na bezové víno. Bezové plody se dají využít také k výrobě likéru nebo výborných marmelád. Bobule trháme jakmile zčernají, a můžeme je jen zamrazit a později při použití několik minut povařit a přidávat třeba do pečiva.