Olivový olej ze slunné Malagy
Zdroj foto: pixabay.com
Zakoupit potraviny z celého světa lze zcela bez problémů. Když už ale kupujeme zahraniční potraviny, měly by to být takové, které nejdou vypěstovat či vyrobit v našich podmínkách anebo jsou typické pro určitou oblast. Jako jsou třeba španělské olivové oleje.
Chuť kvalitního olivového oleje je zkrátka nezaměnitelná. Málokdo z nás je ale takovým znalcem, aby rozlišil, z jaké odrůdy olej pochází. Stejně jako kvalitní lahve vína mají označení, z jakých vinic a odkud obsah lahve pochází, i výběrový olej může nést takové označení.
Holistický přístup k pěstování oliv
Důraz na původ oleje a jeho šetrné zpracování klade španělská značka Finca la Torre. Její olivové plantáže se nacházejí v provincii Malaga. Malaga zahrnuje hornatá území na jihu Andalusie a dlouhý úsek pobřeží Středozemního moře, známý pod marketingovým označením Costa de Sol. Centrem provincie je přístavní město Malaga, kde se narodil malíř Pablo Picasso a herec Antonio Banderas. V Malaze vládne typické středozemní podnebí, počasí je po většinu roku slunečné. Léto je nadprůměrně suché a horké, teploty se pohybují velmi často i přes 30 °C. Zimy jsou zde mírné.
Finca la Torre v souladu s nejpřísnějšími ekologickými standardy pěstuje a vyrábí oleje té nejvyšší kvality. Farma se vyznačuje svým holistickým přístupem. Veškeré procesy od zasazení semena po pěstování oliv a jejich následné zpracování zde probíhají s ohledem na minimální dopad na životní prostředí a na co největší kvalitu výsledného produktu. Finca la Torre vyrábí své oleje ze dvou odrůd olivovníku.
Hojiblanca
Název odrůdy Hojiblanca pochází z barvy listu na spodní části – španělsky se totiž list řekne hoja a blanca znamená bílá. Stromy díky zbarvení listů vypadají jasně, z dálky až stříbrně. Tvar plodu je téměř dokonalá koule s vysokým podílem hmoty. Z fyzikálně-chemického hlediska má olej vyvážené složení mastných kyselin, podíl nasycených kyselin je relativně nízký oproti ostatním olejům z jiných odrůd.
Svým složením je olej ideální pro dietní účely. Hodí se pro přípravu všech druhů jídel, od jednoduchého použítí ve studené kuchyni přes rafinované recepty teplé kuchyně, ale skvělý je také do dezertů a dokonce nápojů, kdy se olej míchá například s citronovou šťávou a kořením. Takový nápoj se užívá jako pomoc játrům a žlučníku.
Posuzujeme-li olej Hojiblanca ze smyslového hlediska, vychutnáváme si především jeho sytou barvu a obrovskou škálu chutí. Prvním pocitem na jazyku je sladší chuť, následuje mírně hořká příchuť zeleného ovoce a jiných plodů, po polknutí pocítíte v hrdle mírně peprnou chuť a závěrečná chuť je po mandlích. Nosem můžete vychutnat čerstvou travnato-ovocnou vůni.
Arbequina
Arbequina je jedním z nejznámějších španělských kultivarů. Pochází z oblasti Arbeca (Lerida), po které má název. Plod je malý, oválný a skoro symetrický, s nízkým podílem hmoty k pecce. Průměrná váha plodu je pouhých 1,9 gramu, což znesnadňuje mechanickou sklizeň. Jedná se však o velmi uznávanou odrůdu. Dozrává od druhého týdne v prosinci do druhého týdne v lednu.
Oleje získané z odrůdy Arbequina mají vynikající ovocnou chuť se stopami rajčat a zeleninové zahrady s určitým exotickým aroma. Dále lze v oleji identifikovat svěží vůni jablka, na ochutnání je jemný a sladký s konečnou dochutí nezralých mandlí.
Výjimečné oleje Finca la Torre zakoupíte v e-shopu www.olivac.eu. Najdete zde i takové speciality, jako je například olivový olej limitované edice z prvního dne sklizně. Díky obsahu oleje té nejvyšší kvality a zajímavému obalu se oleje Finca la Torre skvěle hodí jako dárek pro každého, komu záleží na kvalitních potravinách.