Měsíční zpravodaj o zdraví

  • Exkluzivní články
  • Odborné rady
  • Doporučení
  • Tipy k nákupu
Chci odebírat
E-mail: Rok narození: Kraj: Odeslat

Jak se odkyselit?

odkyseleni organismuZdroj foto: ISIFA

K odkyselení je možné dospět několika způsoby, nejlehčí a nejdostupnější prostředek je voda z brambor, dále odkyselovací čaje a doplňky stravy, svižná chůze v přírodě. V době mezi 10. - 14. hodinou a po 22. hodině by se  neměl užívat žádný odkyselovací přípravek. Mezi rostlinné preparáty patří spirulina, štáva ze zeleného ječmene, výhonky alfalfy - Vojtěška (Tolice lékařská), pšeničné klíčky, květný pyl, přeslička rolní apod. Jakoukoliv alkalizující směs bychom neměli míchat s perlivou vodou, protože obsahuje kyselinu uhličitou a ta by většinu zásaditých látek zneutralizovala.

Účinné pročišťování probíhá ve třech krocích:

1. Rozpuštění odpadních látek pomocí pročišťovacího čaje

2. Neutralizace kyselin po přísunu zásaditých látek (minerály a stopové prvky)

3. Důkladné vyloučení kyselin - odkyselující čaj, voda, zeleninové šťávy,

K tomu je dobré alespoň 2x týdně přidat odkyselující koupel, pít šťávy z artičoku, pampelišky (pomáhá odvádět jedovaté látky z těla), dále zásadité zábaly a klystýry.


Jestli si někdo myslí, že k odkyselení mu postačí pouze dodržovat pouze tyto 3 kroky, tak je na omylu. Pokud chceme žít zásaditě, musíme změnit kompletně náš jídelníček a ne se po odkyselovací kůře vrátit zpět ke starému životnímu stylu. Měli bychom si zvyknout na nový jídelníček.

Strava při odkyselování a k udržení zásaditého prostředí organismu:

1. ráno snídat nejlépe ovoce

2. dostatečný přísun zásaditých a neutrálních potravin: ananas, artyčoky, aspik, bambusové klíčky, banány, borůvky, bramborová polévka, bramborové knedlíky, brambory, brokolice, čerstvé broskve, brynza, bylinkové čaje, camembert, celer, celozrnný chléb, cibule, citrony, cuketa, cukrová kukuřice, zelený čaj, černý nasládlý chléb, černý rybíz, červená řepa, červené zelí, česnek, dietní olej, droždí, dýně, fazole, fenykl, grahamový chléb, grapefruitový džus, hlávkové zelí, hovězí filet, hrášek, hrušky, husí prsa, chřest, jablečná šťáva bio, jablečná dřeň, jablečný koláč (kynuté těsto), jablko, jáhly, jogurt, kapusta, kedlubny, Knackerbrott, kondenzované mléko, kroupy, krupice, krůtí maso, kukuřice, květák, kyselá smetana, kyselé zelí, lanýž, ledový salát, lněná semínka, margarín, máslo, meloun, meruňky, neperlivá minerální voda, mirabelky, mléko (1,5 - 3,5% tuku), mrkev, nektrarinky, netučný tvaroh, nudle, okurky v koprovém a octovém nálevu, ořechy, ostružiny, petržel, polévková zelenina, pomeranče, pomerančový džus, rýže, ředkev, ředkvičky, rajčata, rajčatová šťáva, řeřicha, slepice (pečená i vařená), slunečnicový olej, sojové klíčky, srnčí kýta, šípky, špenát, švestky, telecí filé a stehno, treska, třešně, tvaroh, ústřice, želatina, žitná mouka (typ 977), žitný chléb


Zdroj foto: ISIFA

3. Dostatečný přísun tekutin

4. Omezit bílkoviny, cukr, sůl

5. Užívat potravinové doplňky se stopovými prvky

6. Vyhýbat se alkoholu, nikotinu a jiným drogám

7. Co nejčastěji si dopřávat odkyselující koupel

8. Jíst v klidu a důkladně žvýkat

9. Nejíst pozdě večer

10. Dostatek pohybu na čerstvém vzduchu a zhluboka dýchat

11. Jíst málo masa nebo žádné

12. Pravidelně držet půst

13. Pravidelně zařazovat odkyselující a zásadité potravinové doplňky

14. Často jíst brambory

15. Jídlo ochucovat kořením než-li solí

Krize při odkyselovací kůře

I při odkyselování organismu může dojít ke krizi, která může být způsobena tím, že příjem množství užívaných minerálů nestačí k neutralizaci kyselin, v takovém případě je nejlepší užití jednorázové dávky, nejlépe kávová lžička zásadité směsi směsi navíc. Také tím, jak se začnou odpadní látky uvolňovat z těla, staré bolesti se mohou probudit a můžeme začít mít pochybnosti nad touto metodou léčby. Ale je důležité v kůře pokračovat, protože se velmi rychle dostaví úleva a přebytečné kyseliny se zneutralizují a hned na to odstraní z těla ven. Pokud si zvykneme na zásaditou stravu, tyto krize se mohou čas od času projevit, může to trvat 1-2 roky, než se zásobárna škodlivého odpadu v tkáních odstraní, ale tyto intervaly se budou postupně prodlužovat a pokaždé se po takové krizi budeme cítit ještě líp. Jednou se tyto zásobárny vyprázdní a krize ustanou.

Michaela Baumanová



Čtěte na Medicínu:

Arganový olej a jeho účinky na naše zdraví

Co a kolik toho vypít?

Babské rady na kašel