Měsíční zpravodaj o zdraví

  • Exkluzivní články
  • Odborné rady
  • Doporučení
  • Tipy k nákupu
Chci odebírat
E-mail: Rok narození: Kraj: Odeslat

Víte, jak správně připravit čaj?

Možná si říkáte: co je na tom tak složitého? Vzít pytlíček čaje, vložit ho do hrnku a zalít horkou vodou… to přeci zvládne i dítě. Ono to ale tak jednoduché není, a pokud si máte čaj skutečně vychutnat, je jeho pečlivá příprava velmi důležitá.

Správná příprava čaje

1. čaj

Vždy je lepší používat čaje sypané před porcovanými. Jednak snáze odměříte přesné množství čajových lístků (nebo směsi), ale hlavně bývají zpravidla čerstvější.
Čaj vložte do předehřáté konvičky nebo šálku. Dávkování je zpravidla jedna lžička na klasický šálek a dvě do konvičky – samozřejmě vždy záleží na velikosti nádoby. Množství se liší také v případě, že se jedná o listový či zlomkový čaj, z každého je totiž výluh jinak silný. U listového čaje se tedy jedná o lžičku s mírným kopečkem a u čaje zlomkového to bude lžička zarovnaná.

2. voda
Ačkoliv se udává, že pro přípravu čaje je nejlepší pramenitá voda, mnozí se musíme spokojit s klasikou, tedy vodou z vodovodu. Určitě nápoj nepřipravujte z vody destilované, minerální, ani teplé. Velmi důležitá je pro přípravu také teplota – každý druh čaje vyžaduje teplotu jinou, v žádném případě by se však neměla vařit. 

3. konvička
Konvičku pro louhování používejte nejlépe porcelánovou nebo keramickou. Zcela nevhodné jsou kovové. Před samotnou přípravou nápoje konvičku předehřejte, teprve potom zalívejte čajovou surovinu. Konvičku předehřejete např. vypláchnutím horkou vodou.

4. čas a teplota
Každý druh čaje si žádá jinou teplotu a také délku louhování. Abychom vám orientaci v této alchimii usnadnili, připravili jsme pro vás jednoduchou tabulku.  K louhování je vhodné ještě dodat, že čím menší části lístků jsou, tím menší množství se dávkuje a také kratší dobu louhuje.

Možná si nyní říkáte, že správná příprava čaje je velmi složitá, ale není to tak, stačí si správný způsob osvojit.

Pokud nevíte, jak si poradit s teplotou vody, máme pro vás tip na varnou konev s teploměrem, se kterou se stanete skutečným čajovým mistrem.

A ještě něco… k dostání je v černé, vínové a smetanové barvě v kombinaci s nerezem.



Čtěte na Medicínu:

Čaj maté povzbuzuje tělo i mysl

Bylinné čaje: přírodní řešení mnoha zdravotních problémů

Šípkový čaj posiluje imunitu

Mátový čaj pomáhá při potížích se zažíváním