Pampelišková šťáva
Zdroj foto: pixabay.com
Pampeliška vypadá jako posel slunce na Zemi, její květy na jaře doslova rozsvítí donedávna holé louky, a přesto je zahrádkáři tolik zatracovaná. Přitom už její odborný název – smetánka lékařská – napovídá, že se jedná o léčivku. A to opravdu významnou.
Mnozí zahrádkáři možná ani netuší, jak vzácnou věc vyhazují, když odstraňují pampelišky z trávníku. Pampeliškový med je vcelku známý, avšak o léčivých účincích listech a kořenu se tolik neví. Kořen pampelišky obsahuje například zdraví prospěšné hořčiny či inulin. Tato vláknina se dá použít jako náhrada cukru, její kalorická hodnota je totiž velmi nízká až nulová a nezvyšuje hladinu krevního cukru. Dalšími významnými látkami v kořenu pampelišky jsou například třísloviny, aminokyseliny, pryskyřice, silice nebo minerální látky, zejména měď, draslík a mangan. Listy pampelišky jsou zase bohaté na železo, dokonce více než špenát. Dále obsahují vitaminy C, A, D a B, betakaroten a z minerálních látek křemík, draslík a vápník.
Komu pampeliška pomáhá?
Obecně se dá říci, že konzumace pampelišky je přínosná téměř pro všechny, pomáhá totiž tělu zbavovat se jedů a toxinů, které do sebe dostávají i příznivci zdravé stravy. Vyhnout by se jí měli pouze pacienti s žaludečními vředy či žlučovými kameny. Pampeliška působí příznivě na trávení, protože podporuje produkci žluči. Používá se i na léčení zánětlivých onemocnění žaludku. Pomáhá játrům a ledvinám plnit svou čisticí funkci. Je ale blahodárná také pro slinivku břišní. Protože snižuje hladinu krevního cukru, je vhodná pro osoby s cukrovkou. Snižuje také cholesterol v krvi a krevní tlak. Kořen pampelišky je vhodný i při nemocech kloubů. Obsažené účinné látky totiž zpomalují degeneraci kloubů a chrupavek. Užívání pampelišky také odbourává zadržovanou vodu v těle.
Naděje pro vážně nemocné
Podle nejnovějších výzkumů má pampeliška dokonce ještě daleko větší účinky, a to v onkologické léčbě. Několik článků uvádí, že na univerzitě v Ontariu bylo zjištěno, že extrakty z kořene pampelišky dokáží účinně zničit buňky melanomu, aniž by přitom způsobovaly jakoukoliv toxicitu. V úvodní studii bylo prokázáno, že chemické působení extraktu z pampelišek vyvolalo už v průběhu prvních 48 hodin rozpad nádorových buněk a nikdy nedošlo k poškození zdravých buněk. Vědci zjistili, že pokračující léčba s pomocí nízkých dávek extraktu z kořenů pampelišky byla efektivní pro odstranění většiny rakovinných buněk. Výzkumy v této oblasti pokračují i nadále, a tak lze doufat, že protirakovinné účinky pampeliškového kořene budou dále potvrzovány.
Kde pampelišku získat?
Zejména teď na jaře je pampeliška dostupná téměř všude, i v městských parcích, kde se však její sběr nedoporučuje z důvodu znečištění. Ne každý má zahrádku, nemá čas vyrazit na sběr pampelišek někam na čistou louku nebo nelze zajistit optimální podmínky pro sušení či skladování. A konzumovat syrovou pampelišku právě utrženou při procházce, to není úplně ta nejchutnější lahůdka.
Zakoupením minerálky s příchutí pampeliška v supermarketu svému tělu až tak neprospějete – schválně se podívejte na složení, hlavně na množství cukru a extraktu z pampelišky.
A co vyzkoušet čerstvě lisovanou šťávu? Na stránkách obchodu FRESH-JUICES najdete celou řadu zdraví prospěšných šťáv. Příchuť pampeliška-jablko v sobě spojuje oblíbenou chuť jablečného džusu s léčivými účinky pampelišky, která je z vlastní produkce z eko sadu u Doks, stejně tak jako třeba kopřivy. Na www.fresh-juices.cz můžete vybírat ale i z dalších přísad v duchu zdravé výživy – oblíbená je například rakytníková šťáva nebo šťáva z aronie. Šťávy FRESH-JUICES lze zakoupit i na farmářských trzích.