Šťávy z bobulí: hroznové víno a rybíz
Zdroj foto: Freeimages.com
Poté, co jsme společně ochutnali šťávy z rozmanitých lesních plodů, přicházejí na řadu bobule – hroznové víno a rybíz. Zatímco šťávu z hroznového vína často pijeme samotnou, rybízová šťáva slouží ponejvíce jako ochucovací složka ostatních šťáv, například jablečné, ale také třeba právě hroznové.
Blahodárné účinky hroznového vína
Ze šťavnatých bobulí dozrávajících koncem léta a na podzim se dá připravit celá řada vynikajících nápojů, moštem nebo šťávou počínaje a burčákem či archivním vínem konče. Všem vinným tekutinám je společné, že mají na lidské zdraví blahodárný vliv. A čím konkrétně nám tyto bobule prospívají? Tak například snižují vysoký krevní tlak, zlepšují metabolismus, podporují spalování tuků a pomáhají odstraňovat zácpu. Stejně jako celulitidu, protože působí proti nadměrnému zadržování vody v těle. Dále se používají jako účinný detoxikační prostředek.
Zdroj foto: Freeimages.com
Hroznový detox
Ideálním prostředkem pro očistnou kúru je právě čerstvě vylisovaná hroznová šťáva bez přídavku cukru. V rámci týdenního očistného procesu bychom měli první den (kdy nepřijímáme žádnou jinou potravu, můžeme ale pít neperlivou vodu) vypít 6 skleniček (po 2 deci) hroznové šťávy. Druhý den vypijeme 3 skleničky a 3x denně si dopřejeme porci hroznů v neomezeném množství. Po zbývajících pět dní vypijeme 2 sklenky denně (ráno a večer) a dodržujeme dietní jídelníček, který se skládá ze zeleniny, ovoce, celozrnného pečiva, bílého masa a ryb. Výsledkem bude nějaké to deko dole a hlavně pocit lehkosti a přílivu energie.
Sklenka pro zdraví
Po ukončení detoxu si pak můžeme dát sklenku hroznové šťávy každý den ke snídani, protože našemu organismu dodá provitamín A, vitamíny skupiny B, vitamíny C a E, dále pak draslík, železo, vápník, fosfor, měď a další cenné látky.
Rybízová šťáva na posílení imunity
A nyní přichází na řadu rybíz. Jak již napovídá jeho kyselá chuť, je bohatým zdrojem vitamínu C (nejvíce Céčka přitom obsahuje černý rybíz), dále pak rutinu, niacinu a antioxidantů.
Zdroj foto: Freeimages.com
Ze stopových prvků v rybízu najdeme například vápník, železo a hořčík. Jak bylo zmíněno výše, rybízová šťáva se používá především jako ochucující složka ostatních šťáv včetně hroznové. Můžeme si jí ochutit i obyčejnou vodu. Jejím přídavkem do libovolného z uvedených nápojů získáme elixír, který významně posílí naši imunitu, ochrání cévy a pomůže zneškodnit volné radikály v těle.
Pití rybízové šťávy je rovněž účinnou prevencí šerosleposti, křečových žil a hemeroidů.
Sponzorem seriálu o šťávách jsou odšťavňovače http://www.eujuicers.cz.