Měsíční zpravodaj o zdraví

  • Exkluzivní články
  • Odborné rady
  • Doporučení
  • Tipy k nákupu
Chci odebírat
E-mail: Rok narození: Kraj: Odeslat

Grapefruitová šťáva předchází chřipce i rakovině

Grapefruity patří mezi nejzdravější druhy ovoce

Grapefruity patří mezi nejzdravější druhy ovoce vůbec. Jedna sklenka čerstvě vylisované grapefruitové šťávy denně dokáže pokrýt doporučenou denní dávku vitamínu C a ochránit náš organismus před celou řadou onemocnění, běžnou chřipkou počínaje a rakovinou či infarktem konče.

Většina z nás dává přednost pomerančové nebo jakékoli jiné ovocné šťávě před grapefruitovou, protože naše chuťové pohárky preferují sladší chuť před hořkou. Vzhledem k blahodárným účinkům na zdraví by však byla škoda na grapefruitovou šťávu zanevřít.

Ochrana před běžnými nemocemi
Grapefruitová šťáva je bohatým zdrojem vitamínu C, jedna sklenka čerstvě vylisované šťávy dokáže pokrýt doporučenou denní dávku tohoto důležitého vitamínu, který posiluje obranyschopnost a ve spojení se zinkem (jenž tato šťáva rovněž obsahuje) nás tak chrání před infekčními onemocněními, jako je chřipka nebo respirační choroby.

Pro zdravé srdce a dobré trávení
Grapefruitová šťáva rovněž zlepšuje krevní oběh, pomáhá proti křečovým žilám a hemeroidům, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a chrání naše srdce. Dále podporuje metabolismus a přispívá ke správné činnosti střev. Její pití prospívá i diabetikům, a to vzhledem k tomu, že reguluje hladinu krevního cukru.

Šťávou proti rakovině
Dalším velkým přínosem pití této šťávy je, že pomáhá předcházet některým druhům rakoviny, zejména pak rakovině plic a žaludku. Vysoký obsah antioxidantů totiž neutralizuje škodlivé volné radikály v těle, čímž předchází rakovinnému bujení. Neméně významná je její detoxikační schopnost, díky níž zbavuje tělo toxinů.

Výborná při rekonvalescenci a hubnutí
Vzhledem k protizánětlivým účinkům a schopnosti obnovovat střevní mikroflóru se doporučuje pít grapefruitovou šťávu při rekonvalescenci, zejména po antibiotické léčbě. A co se hubnutí týče, grapefruitová šťáva kromě toho, že urychluje metabolismus, potlačuje chuť na sladké.

Stejně jako u všech ostatních šťáv platí, že nejlepší je ta, kterou si připravíme sami, a ihned vypijeme. Pozor ale, šťávu nikdy nedoslazujte cukrem, cukr ve spojení s grepem totiž v žaludku kvasí!

Sponzorem seriálu o šťávách jsou nejlepší kuchyňské spotřebiče pro vaše zdraví www.sanaproducts.cz.

 



Čtěte na Medicínu:

Hrušková šťáva

Jahodová šťáva

Papriková šťáva

Granátové jablko. Připravte si z něho domácí šťávu!