Měsíční zpravodaj o zdraví

  • Exkluzivní články
  • Odborné rady
  • Doporučení
  • Tipy k nákupu
Chci odebírat
E-mail: Rok narození: Kraj: Odeslat

Víte skutečně o vejcích to, co byste o nich měli vědet?

foto: Pixmac

Velmi často a zcela přirozeně asi používáte vejce ve své kuchyni, ale víte skutečně o vejcích to, co byste o nich měli vědět?

Slepičí vejce je zdrojem živočišného tuku a živočišných bílkovin. Je tedy velmi dobrý zdroj bílkovin pro vegetariány, kteří se vyhýbají masu a to zdroj spolu s mlékem bílkovinově zcela dostačující.

Žloutek obsahuje především tuky, bílek naopak bílkoviny.

Málokdo ví o skutečnosti, že pokud bychom přidali k vejci citronovou či pomerančovou šťávu, získali bychom zcela ideální potravinu, které bychom šťávou dodali pouze chybějící vitamín C.

Vejce mají různou barvu skořápky, ovšem tato barva nemá vůbec nic společného s obsahem vejce. Barva skořápky je čistě závislá na plemeni slepice, která vejce snesla.

Většinou je barva skořápky odvislá od barvy lalůčků na boku hlavy. Ty slepice, které mají lalůčky bílé, mají bílou barvu skořápky, lalůčky tmavé pak znamenají vejce tmavé barvy.

Jinak je to ovšem s barvou žloutků. Žloutek je významným zdrojem živočišného tuku a také obsahuje především vitamín A, vitamín D a beta-karoten, který si slepice, chované ve volných chovech s možností výběhu, dokáží odebrat ze zeleného krmiva. U slepic v uzavřených chovech, bez možnosti výběhu a pastvy, se pigment žloutku odvíjí samozřejmě také od krmiva. Slepice mohou být krmeny kukuřicí, vojtěškou, sennou moučkou, díky kterým získají žlutý pigment, mohou být ovšem také krmeny syntetickou náhražkou.

Vejce skladujeme v chladu, špičatější stranou dolů. Skladujeme vždy vejce čisté.

Pokud máme k dispozici větší množství čerstvých vajec a rádi bychom je uchovali na delší dobu, můžeme vejce naložit do vodního skla či do vápna.

Zdraví Klára z conovehonakopci.cz



Čtěte na Medicínu:

Chutné sýrové bochánky s letním salátem